tiistai 8. toukokuuta 2012

Ruska Schönberg- Who Do You Voodoo?


Ruska Scöhnbergin 'Who Do You Voodoo?'- näyttelyn piirustuksiin, maalauksiin ja installatiohin on tallentunut voodoon arkkityyppejä sellaisina, kuin ne ovat tekijälleen katsoneet parhaaksi näyttäytyä. 


Schönberg kertoo näyttelyn taustoista: "Vodou tai voodoo on monien perinteiden, tapojen ja uskomusten sekametelisoppa, mikä samanaikaisesti tekee siitä hyvin dynaamisen ja toisaalta myös vaikeasti hahmotettavan. Näyttelyn töissä en ole pitänyt tiukkaa ns. yhden perinteen linjaa, vaan keskittynyt niiden henkien kuvaamiseen, jotka itseäni henkilökohtaisesti miellyttävät tai tuntuvat likeisiltä; tästä syystä kuvattujen arkkityyppien nimien kirjoitusasu sukkuloi myös sujuvasti perinteestä toiseen.

Vodou ei tee jyrkkää eroa materiaalisen ja ei-materiaalisen ulottuvuuden välillä, ja se mitä länsimainen ihminen mieltää uskonnolliseksi ajatteluksi ulottuu kyseisissä traditioissa lähes kaikille elämänaloille. Näinpä vodou-perinnettä voisi pikemminkin luonnehtia maailmankatsomukseksi kuin uskonnoksi, ja sama koskee sen arkkityyppejä, jotka ovat mutteivät kuitenkaan ole yhtäaikaisesti jumalia, henkiä ja pyhiä/pyhimyksiä - eri muotoisia, eri värisiä ikkunoita, joiden läpi tarkastella maailmaa. 

Voodoo on ehdottomasti taikauskoa. Minä uskon ehdottomasti taikoihin. Tervetuloa maailmaan, jossa asioilla on tilaa olla ristiriitaisia ja silti mahdollisia." Näyttely on avoinna 10.5.-3.6. Ke-Su klo 12-18.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti